Bhakarwadi(बाकरवडी ) Recipe: हिंदी & English

Bhakarwadi Recipe: 
  Bhakarwadi is a traditional sweet and spicy tea-time snack preparation said to have originated from the Maharashtrian cuisine. This snack is a flour based round disc shaped stuffed with a mix of poppy seeds, grated coconut, sesame seeds, coriander and cumin seeds, black pepper corns, hing, fennel seeds and little sugar all mixed together, powdered and rolled similar to a Swiss roll and cut into tiny spiral disc and then finally deep fried to a crispy finish. Bhakarwadi is a wonderful and delectable snack that can be enjoyed with a cup of steaming hot tea. This is a north Indian snack sespecially popular in the states of Maharashtra, Gujarat and Rajasthan.

Every state has their own variation of preparing these super delicious tiny bites of snack. It’s a very popular snack among the Maharashtrian people and widely sold in the markets of Pune. It is easy to prepare snack, delectable and especially made during festivals. The Bhakarwadis look enticing and lovely small bite sized spiral rolls stuffed with a super tasty sweet and spicy filling.

Fillings can be made of your own choice giving new taste and flavours. This delightfully, crispy, crunchy snack made with a combination of wheat flour, gram flour, rolled into a flat Indian bread and stuffed with some truly unmatched flavourful and delicious fillings, rolled neatly well to make a long tube and then cut into small equal bite sized roundels and deep fried until cooked, brown and crispy.



Few people also use ingredients like potato, dry coconut, red chilli powder, sev, sesame seeds and spices for stuffing. It is very popular in Kolhapur and Pune cities and the taste is equally delicious here with a slight difference in the ingredients used for filling. Pune Bhakarwadi does not have coriander and garlic in the stuffing while Kolhapur bhakarwadi does have lots of coriander and garlic.

The strong and aromatic fragrance fennel seeds enhances the snack and the crunch that you can feel in between the bites you take is an absolute delight to the taste buds. Poppy seeds along with sesame seeds taste nutty and when ground offers a pleasant texture, appearance and fruitiness that is irresistible, flavourful and delectable.



Bhakerwadi is an evergreen favourite snack to many having an addictive spicy, sweet, and salty taste; all mixed in one roll with a crunchy outer pastry crust. An ideal snack which could be best served during parties, get-togethers and most people from Gujarat carry this variety of snacks during travelling in trains as its easy to carry and not messy. If prepared in the right way using dry spices and ingredients then would stay for a week.Other yummy and delectable popular snack preparations apart from Bhakarwadi are Khakhra, Thepla, Chudva, Kothimbir Vadi etc.



Ingredients used in Easy Simple Indian Snack Bhakarwadi Recipe:

• Fennel seeds - 1 teaspoons.
• Coriander seeds - 1 teaspoons.
• Sesame seeds - 1 teaspoons.
• Pepper corns - 1/2 teaspoons.
• Cumin seeds - 1 teaspoons.
• Chilly powder - 1 1/2 tablespoons.
• Salt - 0 to taste.
• Turmeric powder - 1/4 teaspoons.
• Asafoetida - 1 pinch.
• Whole wheat flour - 1 cup.
• Basin (chick pea flour) - 2 cup.
• Poppy seeds - 1 teaspoons.
• Sugar - 1/2 teaspoons.
• Coconut - 1 teaspoons.
• Amchur powder - 1/2 teaspoons.
• Oil - 0 to fry.


Method:

  • Take a bowl add basen flour, wheat flour, oil, hing, turmeric, salt, chilly powder; crumble the mixture before adding water.
  • Take basen mixture add water mix it like a stiff dough, rest it for 10 minutes.
  • Take blender, in this add fennel seeds, cumin seeds, pepper corns, coriander seeds, sesame seeds, poppy seeds, sugar, asafoetida, chilly powder, coconut, blend all together make a coarse powder, this powder take it into a bowl add salt, amchur powder, add some basen mixture, mix it well.
  • Roll the dough into thin sheet and spread the masala on top and roll the dough in to tight and seal the edg by applying water and rest it for 3 to 4 minutes, then cut them into roundels and deep fry them.




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बाकरवडी  पकाने की विधि:

  भाकवाड़वाडी एक पारंपरिक मीठी और मसालेदार चाय के समय के स्नैक की तैयारी है जो महाराष्ट्रीयन व्यंजनों से उत्पन्न हुआ है। यह नाश्ते एक आटा आधारित गोल डिस्क आकार है जो अफीम के बीज, नारियल, दही, धनिया और जीरा, काली मिर्च के कण, हिंग, सौंफ़ के बीज और थोड़ा सा चीनी एक साथ मिलाकर मिलाया जाता है, एक स्विस के समान पाउडर और लुढ़का रोल और छोटे सर्पिल डिस्क में कटौती और फिर अंत में एक कुरकुरी खत्म करने के लिए तली हुई। भकारवाडी एक अद्भुत और मनोरम नाश्ते है, जिसे गर्म चाय का गहरा कप के साथ आनंद लिया जा सकता है। यह उत्तर भारत, महाराष्ट्र, गुजरात और राजस्थान के राज्यों में लोकप्रिय है।

हर राज्य में स्नैक के इन सुपर स्वादिष्ट छोटे काटने की तैयारी के अपने स्वयं के भिन्नता हैं। यह महाराष्ट्रीयन लोगों के बीच एक बहुत लोकप्रिय नाश्ता है और पुणे के बाजारों में व्यापक रूप से बेचा जाता है। नाश्ता, मनोरम और विशेष रूप से त्योहारों के दौरान तैयार करना आसान है। भड़कवाड़ियां आकर्षक लग रही हैं और प्यारे छोटे काटने के आकार वाले सर्पिल रोल एक सुपर स्वादिष्ट मिठाई और मसालेदार भरे हुए हैं।

नई स्वाद और जायके देने के लिए फ़िलिंग आपकी खुद की पसंद का बनाया जा सकता है गेहूं का आटा, ग्राम का आटा, एक सांस की भारतीय रोटी के मिश्रण के साथ बनाया गया यह कुरकुरा, कुरकुरा नाश्ता, कुछ सचमुच बेमिसाल स्वादिष्ट और स्वादिष्ट भरने के साथ भरवां, एक लंबी ट्यूब बनाने के लिए सुव्यवस्थित रूप से अच्छी तरह से लुढ़का और फिर छोटे बराबर काटने आकार के गोलाकार और पकाया, भूरा और खस्ता होने तक गहरे तले हुए।

कुछ लोग भी आलू, सूखे नारियल, लाल मिर्च पाउडर, सेव, तिल के बीज और मसाले जैसे सामग्री का उपयोग करते हैं। यह कोल्हापुर और पुणे के शहरों में बहुत लोकप्रिय है और यहां भरने के लिए इस्तेमाल की जाने वाली सामग्रियों में मामूली अंतर के साथ स्वाद बहुत स्वादिष्ट है। पुणे भाखरवाड़ी में धनिया और लहसुन भराई नहीं है जबकि कोल्हापुर भक्तवाड़ी में बहुत से धनिया और लहसुन हैं।

मजबूत और सुगन्धित सुगंध सौंफ़ बीज नाश्ते को बढ़ाता है और आप जो कटोरे के बीच में महसूस कर सकते हैं, उनमें स्वाद कली के लिए एक निश्चित खुशी है। तिल के बीज के साथ अफीम के बीज का अखरोट का स्वाद और जब जमीन एक सुखद बनावट, उपस्थिति और फलदारी प्रदान करती है जो अनूठा, स्वादिष्ट और मनोरम है।


भास्करवाडी एक नशे की लत मसालेदार, मिठाई और नमकीन स्वाद वाले एक सदाबहार पसंदीदा स्नैक है; एक कुरकुरे बाहरी पेस्ट्री क्रस्ट के साथ एक रोल में मिश्रित एक आदर्श नाश्ता जो पार्टियों, मिलते-जुलते और गुजरात के ज्यादातर लोगों के दौरान किया जा सकता है, ट्रेनों में यात्रा करते समय यह विभिन्न प्रकार के नाश्ते ले जाते हैं क्योंकि यह आसान नहीं है और गन्दा नहीं है। अगर सूखे मसाले और सामग्री का उपयोग करके सही तरीके से तैयार किया जाता है तो एक हफ्ते तक रहेगा। भकारवाड़ी के अलावा अन्य स्वादिष्ट और मनोरम लोकप्रिय स्नैक की तैयारी खाखड़ा, थप्पला, चुड्वा, कोथिंबिर वाडी आदि हैं।




आसान साधारण भारतीय स्नैक भाकवाड़ी पकाने की विधि में इस्तेमाल सामग्री:

• वने का बीज - 1 चम्मच
• धनिया बीज - 1 चम्मच
• तिल के बीज - 1 चम्मच
• काली मिर्च के कण - 1/2 चम्मच
• जीरा - 1 चम्मच
• मिर्च पाउडर - 1 1/2 चम्मच
• नमक - 0 स्वाद के लिए
• हल्दी पाउडर - 1/4 चम्मच
• आसफोटीडा - 1 चुटकी
• पूरे गेहूं के आटे - 1 कप
• बेसिन (चिकी मटर आटा) - 2 कप
• पोस्ता - 1 चम्मच
• चीनी - 1/2 चम्मच
• नारियल - 1 चम्मच
• आमचूर पाउडर - 1/2 चम्मच
• तेल - तलना करने के लिए 0।

तरीका:



  • बेसल आटा, गेहूं का आटा, तेल, हिंग, हल्दी, नमक, मिर्च पाउडर जोड़ें एक कटोरी लें; पानी जोड़ने से पहले मिश्रण को खत्म करना।
  • बेसिन मिश्रण को पानी में मिलाकर मिश्रण इसे कड़ा आटा की तरह मिलाएं, इसे 10 मिनट के लिए आराम करें।
  • ब्लेंडर लें, इसमें सौंफ बीज, जीरा, काली मिर्च, धनिया बीज, तिल के बीज, अफीम, चीनी, asafoetida, मिर्च पाउडर, नारियल, सभी एक साथ मिश्रण एक मोटे पाउडर बनाते हैं, यह पाउडर इसे एक कटोरा में डाल नमक जोड़ें , अमचूर पाउडर, कुछ बेसिन मिश्रण जोड़ें, इसे अच्छी तरह मिलाएं।
  • आटा को पतली चादर में रोल करें और मसाला को शीर्ष पर छानकर आटा को तंग करने के लिए पानी में डालकर और पानी को लागू करके 3-4 मिनट के लिए आराम करो, फिर उन्हें गोलाकारों में काट लें और उन्हें तलना दें।





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